OurFashion

A párizsi nők titkának nyomában...

2011.szeptember.21. 12:00

fashionista

15 komment

 Még sosem voltam Párizsban, így természetesen egy divatmániás összes sztereotípiájával a fejemben, és persze rengeteg elvárással figyeltem azt, hogy hogyan öltözködnek a párizsi nők. Íme a megállapításaim, amelyek szerintem meghatározzák a stílusukat, de persze 1 hét alatt nem sikerült feltalálnom a spanyolviaszt, így várom tőletek a kommentekben a kiegészítést, illetve a véleményt arról, hogy vajon mi lehet a párizsi nők legendás stílusának és szépségének titka.

1. Színek: a párizsi nők kevésbé követik a kérészéletű divatirányzatokban jellemző sárgák, pinkek, türkizek trendjét, sokkal inkább a klasszikus színek közül válogatnak. A színblokk trendre nem is láttam példát, hiszen a többség fekete, fehér, kék, bézs és szürke árnyalatokat visel, gyakran pirossal kiegészítve. Ha mégis felvesznek pl. egy királykék szoknyát, akkor a többi darabjuk marad egy finomabb árnyalat, hogy a domináns színű darabot hagyják érvényesülni.

2. Táska: öltözködhetnek akár a H&M-ből is, de a táskájuk akkor is dizájnerdarab. Általában fekete vagy fehér/bézs közepes vagy nagy méretet választanak, olyat, amelyik több éven át is a társuk lehet. Rengeteg Chanelt láttam, illetve a Louis Vuittonok közül a Damier (kockás) és Vernis (lakk) verziókat, a klasszikus barna monogramosat azonban egyáltalán nem.   

3. Blézer: felvesznek egy szimpla nadrágot és pólót, majd felkapnak hozzá egy jól szabott blézert és hipp-hopp: átlagosból egy csapásra elegánssá változtak. Simán felveszik egy farmeros-Converse cipős szetthez is, de bármilyen más összeállítást ezzel 'upgrade-elnek'. Ennek hatására kitört nálam is a blézermánia: vennem kell magamnak 1-2 új darabot, hogy megidézzem magamnak Párizs hangulatát.

4. Szemüvegkeret: itthon szinte mindenki a klasszikus, fektetett téglalap formájú szemüvegkeretet választja, Párizsban viszont tobzódnak a formákban, színekben és anyagokban. Bártan viselnek nagyobb méretű darabokat, teknőckeretet, cicásan ívelt formát is, és ez a változatosság nagyon üdítő.

5. Haj: A leglényegesebb különbség: a hajukat BEszárítják és nem MEGszárítják. Mindenkinek nagyon szépen és természetesre formázott haja van. A legkedveltebb szín a barna, és szerencsére nem is láttam olyan természetellenes hajfestéseket, mint amilyenekkel itthon lepnek meg a padlizsánlila vagy tűzvörös hajszínért rajongók.

6. Rúzs: A legkedveltebb sminkszer a rúzs. Gyönyörű meggypiros és szederszínű árnyalatokat viseltek, inkább matt vagy szaténfényűt, nem pedig fényes, gyöngyházas árnyalatokat (szájfényt pedig senki). A bőrük makulátlan, a rúzs mellett a szempillaspirál a kötelező kellélkük és a szemhéjtust is imádják.

Megosztás:
15 komment

Címkék: fashionista fashion traveller

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mary_Poppins 2011.09.21. 12:31:50

Szia, szerintem jók a meglátásaid. Ha még nem olvastad, a "párizsi nők titkának nyomában" témában megjelent Ines de la Fressange könyve, Parisian Chic (La Parisienne) címmel. Ebben azt írja, a párizsi nők ruhatárának 7 alapdarabja:
1. Blézer! :-)
2. Ballonkabát
3. Sötétkék pulóver
4. Ujjatlan egyszínű poló (fekete/fehér/sötétkék)
5. A kis fekete ruha
6. A tökéletesen passzoló farmer
7. Bőrkabát

A rúzs tényleg alapvető, a rendezett frizura is, a jó minőségű táska és cipő (lehetőleg ne passzoljanak), stb.
Alapdarabokat vesznek, azokat variálják, illetve dobják fel kiegészítőkkel.
Az olcsó cuccokat variálják a designer darabokkal.
Nem a divattrendeket követik ész nélkül, de ismerik őket.
Egy-egy ruha/kiegésző, stb. az ami magára vonja a figyelmet, a többi darab egyszerű.

Jó megfigyelő vagy! :-)

Mary_Poppins 2011.09.21. 12:47:23

És hogy szerintem mi a titkuk?
A neveltetésük.
Az anyatejjel szívják magukba a stílust, azt hogy szeressék önmagukat és legyen önbizalmuk. És persze megtanulják mire felnőnek, hogy mi áll jól nekik. Úgy kezelik a divatot/öltözködést mint egy játékot, nem veszik magukat túl komolyan, és nem próbálnak őrült módon megfelelni a magazinok kreálta elvárásoknak.

fashionista · http://ourfashion.blog.hu 2011.09.21. 12:48:44

@Mary_Poppins: nem ismertem, de mindjárt rákeresek a neten, nagyon köszönöm és a kiegészíteseid is szuperek, tökéletesen helytállóak :)

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2011.09.21. 13:06:52

@fashionista: @Mary_Poppins: ennek a nagy része tegyük hozzá, minden nőnél alapdarab kell(ene), hogy legyen :)

Sirid · http://csini.blog.hu/ 2011.09.21. 13:20:05

Ami még feltűnő volt, hogy nem láttam műkörmöt, és hogy egyetlen szoláriummal sem találkoztam :) És igen, a hajfestésnél mindenki marad az eredetihez közeli színnél. Nagyon egyben vannak a hölgyek Párizsban.
De ami a legnagyobb meglepetés volt, az az URAK. Stílusosak, egyediek, semmi "buzisság" és ugyanaz az elegancia, egyszerűség és -figyelem- jellemzi a hétköznapi öltözködést is, mint a nőknél. Ebben nagyon lenne mit tanulni az itthoni férfiaknak!

fashionista · http://ourfashion.blog.hu 2011.09.21. 14:30:21

@Rabbit: tökéletesen egyetértek, de bevallom, nekem sincs egy rendes ballonom :( bár megtaláltam a tökéletest a Zarában, 99 eurót sajnáltam rá ...
@Sirid: a barátomat annyira megihlette a párizsi férfiak stílusa, hogy a szokásos bőrdzseki, kopottfarmer kombó helyett végig jól szabott tintakék nadrágban, zakóban járt és vett magának végre ott egy rendes napszemüveget és egy trencskót is :) nagyon büszke voltam rá, pedig már évek óta megfogadtam, hogy a közvetlen környezetemre nem erőszakolom rá a divatmániát :)

zZz 2011.09.21. 17:56:32

@Sirid: és természetesen hiába francia nőkről szól a poszt, azért bele kellett kötni a magyar férfiakba. Javaslom, hogy költözz át akkor Párizsba, hiányozni nem fogsz, mindenki jól jár. Hozzáteszem: a nők detto ugyanazon a szinten vannak, mint a férfiak. Max. te ezt nem látod. Vagy unalmas, vagy egyenszar, vagy ribancos. Aztán egy szűk réteg még jól is öltözik. Még szerencse, hogy ezek engem kevésbé zavarnak (leszámítva a ribancost), valahogy az ember jobban érdekel, mint a ruhája. De mindenki lehet olyan felszínes, amilyen csak lenni akar.

"nem láttam műkörmöt, és hogy egyetlen szoláriummal sem találkoztam :) És igen, a hajfestésnél mindenki marad az eredetihez közeli színnél."

Ezek üdvözítőek. Én személy szerint a rúzst is eltüntetném, vagy legalábbis megszüntetném a természetellenes színeket, amelyek közé a vörös is tartozik.
Körömlakk detto.

Néhány képpel lehetett volna illusztrálni a tipikus párizsi női stílust.

zZz 2011.09.21. 17:58:15

@fashionista: ez meg azért vicces, mert máshol azt írják (amúgy olaszokkal kapcsolatban került elő a poszt), hogy a farmer + bőrdzseki már nem igazán az igényesség csúcsa.
Ebből is látszik, mekkora hülyeség a divat mint jelenség.

pepita ofélia 2011.09.21. 18:26:10

Mindig azt hittem magamról, hogy laza, jó ízléssel öltözködöm, a hajam is rendben van, aztán eljutottam Párizsba. Azóta rehabilitálódom :-))) Nemcsak a férfiak sármosak, de a tizenéves srácoknak is van frizurájuk, sáljuk vagy valami kis vacakság rajtuk. A párizsi divat a könnyed jó ízlés, az eltalált mértékű vagánysággal.

Messzi Vetek 2011.09.21. 21:28:30

a titkuk annyi, hogy legyen bármilyen ócska ruha rajtuk, tudják azokat viselni, és finomak.

Jokerpofa 2011.09.21. 21:36:12

bammeg én meg most vettem egy kurvajó vintage stílusú sötétkék bőrdzsekit, akkor vigyem vissza becserélni zakóra?

funny 2011.09.21. 21:43:33

Hozzáfűzném:
- Nem öltöznek se dögösnek, se kurvának, ha mégis akkor éppen házibuliba mennek (taxiban nem a metrón!) vagy tényleg kurvák. Vagyis a lázadó kamaszokon kívül, mind hagyományos nőnek öltöznek.
- Mindig használnak alapozót és arcpírt. (Nem csak szemceruzát és ajakrúzst, mint itthon.)
- Mosolyognak rám! :-) (Ez Pesten nagyon ritka.)

zZz 2011.09.21. 22:58:25

@zZz: farmer + zakót akartam írni. Farmer + bőrdzseki kombót jómagam is kedvelem :)

Mary_Poppins 2011.09.22. 00:33:59

@Theodoro: Nehogy visszavidd, a sötétkék nagyon menő és nagyon francia!!! :-)

Bonni 2011.09.22. 14:49:02

Jó hogy Chanel és LV táskájuk van, majd hülyék lesznek külföldit venni.

Én örülök, hogy itthon már nincs alapozómánia, nem egészséges a sok vegyi anyag.

Ami itthon tetszik, a középiskolások-huszonévesek viseletének lezser változatossága, de a lányok többsége szerintem így is igyekszik nőies lenni, szép hosszú haj, szemsmink. 30-ig is sokan adnak magukra, és 50 felett is(és még blézert is hordanak sokan), én így látom vidéken és a fővárosban is. Viszont aki gyerekeket nevel adósságai vannak, sajnos nem az öltözködés élete legnagyobb problémája és kénytelen a kínai cuccot megvenni, a legolcsóbbakat, praktikusan öltözködni és nem szépen.:(

Drága göncökben egyébként nem kihívás megjelenni.
Úgyhogy én el is határoztam, hogy igyekszem majd minél több itthoni ruhát beszerezni, sőt cipőt is, mivel léteznek, és remélem, egyre jobbak lesznek.
designed by zawar.hu built by annajuli
süti beállítások módosítása