OurFashion

Grace Kelly – „…de a mesét akkor is el kell mondani”

2008.március.20. 11:10

Mr White

4 komment

A 20-as években Somerset Maugham azt írta Monacóról, hogy „a gazdagok és az őket körülvevő kétes alakok játszótere”.  Azóta sok minden változott: ma már a gazdagság mellett az elegancia, a divat és kifinomultság kis szigeteként gondolunk Monacóra (a kétes alakokat most hagyjuk J).  És hogy mikor indult ez a folyamat? Napra pontosan tudjuk: 1956. április 19-én, Rainier herceg és Grace Kelly esküvőjének napján. A ceremóniát annak idején az évszázad esküvőjeként emlegették, ami többek között Grace ruhájának is köszönhető (Helen Rose tervezte). Más meséknek a vége ilyen, ez így kezdődött: a herceg feleségül vette a szőke tündért.  

Azonban Grace Kellynek nem csak az esküvője volt mesés, hanem a karrierje is. 22 évesen kezdte a filmezést és 27 volt, amikor abbahagyta. 5 év – 11 film, köztük a Fred Zinnemann rendezte Délidő, a Gazdagok és szerelmesek (Frank Sinatrával) és a Vidéki lány (amiért Oscar-t kapott 1955-ben). Mellesleg három Hitchcock filmben is szerepelt, amelyekben Edith Head és Helen Rose volt a jelmeztervező.  A Hátsó ablakban Kelly egy olyan modellt játszott, aki a „soha nem veszem fel kétszer ugyanazt a ruhát” stílust követte; ekkor sokat tanult az eleganciáról: valljuk be, hogy a filmben viselt világoszöld-fehér kombináció az övvel, a kesztyűvel és a fátylas kalappal kétségkívül tökéletes.  A stílusa ugyanilyen friss és új volt a Fogjunk tolvajt! című filmben is: fejkendő, napszemüveg és különleges ékszerek volt a recept. Vagy a Gyilkosság telefonhívásra…ahol a piros csipkeruha úgy tűnik egyre sötétebbnek és merészebbnek, ahogy a cselekmény halad előre.

 

Az 50-es évekre már kialakult egy sajátos „Grace Kelly stílus”, amit az 1955-ös Oscar-díj átadó után ujjongva ünnepelt a Women’s Wear Daily. „Friss formája a természetes ragyogásnak” írták róla…és teljes mértékben igazuk volt. Grace Kelly divatikonná vált. 

 

Annyira, hogy még ma is nagy hatással van a divatra...vegyük például a Hermés-t. Ez az 1880-ban alapított párizsi divatcég a 20-as évektől kezdett el női táskákat gyártani. Kellynek egy ilyen nagy, fekete, krokodilbőr darab szolgált arra, hogy 1956-ban ezzel rejtse el a terhességét a Life fotósai elől. A New York-i eset óta a cég hasonló terméke a „Kelly táska” („Kelly” bag) névre hallgat…és azóta is a cég egyik legsikeresebb modellje.  

 

Ugyanígy a Grace hercegnőt körüllengő aura vette rá a Guccit (ill. a kreatív igazgatót, Frida Gianninit), hogy 2005-ben feltámassza a „Flora” kollekciót, ami sajátos virágmintáival hódította meg a világot a 60-as években. Ezek közül Grace különösen a fejkendőket szerette.

 

A Louis Vuitton a 2007 őszi kampányban idézte meg a Grace Kelly stílust, amikor Scarlett Johansson segítségével az 50-es évek hangulatához nyúlt vissza.

 

A Calvin Klein vezető tervezője Francisco Costa pedig a Gazdagok és szerelmesek című film - Helen Rose tervezte - ruhái után alkotta meg a tavaly őszi kollekciót.

A Prada turbán szintén Kelly találmány…az utóbbi idők egyik legvitatottabb kiegészítőjét is Grace hercegnő hozta divatba, amikor dekadens korszakát élte…szó se róla, jól jön az olyan napokon, amikor sehogy se áll jól a hajunk.:)

 

2007 őszén Grace Kelly halálának 25. évfordulója volt. Erre emlékezve nagyszabású kiállítás nyílt Monacóban, ahol rengeteg híres ruháját, kendőjét, cipőjét, kalapját és persze turbánját bemutatták. Nem csoda hát, hogy Karl Lagerfeld megjegyezte a megnyitón: „Biztos vagyok benne, hogy közel nyolcvan évesen még mindig pompásan nézne ki.” A kiállítás azóta továbbköltözött Londonba, majd Párizs, végül New York következik. Mindenhol rengeteg érdeklődővel kísérve…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zs 2008.03.20. 20:37:23

igen, igen ő ikon
és bizony sok ilyen van. számomra marilyn és audrey is ez a kategória.
köszönöm, mr white, hogy mélységében beleláthattam Grace "divatos" részébe

*Bianka* · http://www.ourfashion.blog.hu 2008.03.20. 21:48:30

te is turbánt hordasz amikor sehogy sem áll a hajad? :):)

Mr White 2008.03.21. 12:12:03

zs: nagyon szívesen...Grace Kelly amúgyis nagy kedvencem

Bianka: persze...:)

Rosalinda 2008.03.21. 15:20:23

REMEK POST! nagyon tetszik! Grace Kelly egy istennő! bárcsak lennék olyan finom mint ő, dehát a 21 század a trampliság kora úgy érzem. turbán nekem is kéne! főleg hétvégére! hajrá Mr White marimmekkos alsónaci prada turbánnal hm....
designed by zawar.hu built by annajuli
süti beállítások módosítása