OurFashion

Meghalt Yves Saint Laurent

2008.június.02. 10:09

*Bianka*

6 komment

2008 június 1-én hosszú betegség után meghalt Yves Saint Laurent. Az OurFashion csapata ezzel a kis összefoglalóval szeretne megemlékezni róla:

    Saint-Laurent 1936-ban algériai francia családba született. Tizenhétévesen, 1953-ban költözött Párizsba, itt az haute-couture szakmai kamara divatiskolájában tanult. Képzése idején már versenyt nyert az IWS (Nemzetközi Gyapjútitkárság) pályázatán egy koktélruhatervével. Miután divatrajzai a Vogue-ban is megjelentek, a főszerkesztő felfigyelt rá, és Christian Dior figyelmébe ajánlotta, aki alkalmazta is divatházában, és Saint Laurent Dior haláláig (1957) itt dolgozott. Első Diornál készített kollekciója (Ligne Trapéze) világsiker, megszabadította a ruhákat a vattatömésektől és a merevítőktől, természetes vonalú ruhákat készített.

    1960-ban katonai szolgálatra szülőföldjére, Algériába hívták be (itt ekkor már évek óta polgárháború tombolt), de pár nap alatt idegösszeroppanással zárt intézetbe került, ahol elektrosokk-kal és drogokkal kezelték, ennek következtében drogfüggő lett, így állását is elvesztette a Dior-háznál.

    1961-től a Bergé-divatház alkalmazta, illetőleg már saját neve alatt is készített kollekciókat.Kísérletező hajlamára jellemző, hogy a korábban munkaruházatként ismert overallt a divatbemutatók szintjére emelte, egy 1975-ös bemutatója alkalmával.  
    Tervezései a hatvanas években gyakran botrányszámba mentek, így például elsőként készített átlátszó anyagokból modelleket (Nude-Look), és farmeranyagból is az elsők között tervezett.1966-ban a klasszikussá vált női nadrágkosztüm az a darab, amiről mindenkinek Yves jut eszébe. Örök céljai közé zartozott a divat uniszex-esítése, a férfi viseletek nőiesítése, mint a ballonkabát, a nadrág, a zakó. Szintén 1966-ban  nyitotta első, saját márkanevű prêt-à-porter-üzletét Párizsban, és az YSL-logó megkezdte nemzetközi diadalútját.
Ekkoriban már sztárok is hordják ruháit, mint Catherine Deneuve. A divatház pénzügyi önállósága 1993-ban megszűnt, majd 1999-ben a Gucci az YSL márkanevet megvásárolta.
    Nem sokkal később 2002-ben Yves Saint-Laurent visszavonult a közvetlen tevezéstől. A búcsúbemutatón a divatvilág nagyjai és a francia kultúrális élet kiválóságai búcsúztatták, míg kedvenc modelljei: Naomi Campbell, Jerry Hall és Laetitia Casta utoljára léptek fel ruháiban, Catherine Deneuve pedig egy szerelmesdalt énekelt.

Kétségkívül a 20. század egyik legforradalmibb és legmeghatározóbb tervezője hunyt el, akit az egész divatvilág gyászol.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2008.06.02. 14:40:38

Még ha minden egyes darab nem is tetszett YSL-tól igazi egyéniségnek, tehetségnek, és elegáns kisugárzású, zseninek tartottam őt másfél évtizede (én vagyok a fiatal, ő már azelőtt is...).

Újra divatban az élénk színek, melyeket ő oly nagyon kedvelt a nyolcvanas évek végén...
Sminkem van, bronzosító YSL, parfümöm is volt, más sajnos nem... ha jól emlékszem Anyunak tán egy sál és blúz (!).

Melankolikus lettem a hír hallatán.

Lehet tudni mi volt a betegsége?

Scala 2008.06.02. 14:44:31

bronzosító és rúzsok pontosabban....

A vesszőket kissé eshetőlegesen raktam be az előző kommentbe, elnézést :-)

gallianori 2008.06.02. 15:11:29

a hírek agydaganatról szóltak...

Zsófi 2008.06.02. 15:29:06

Ohh a kedvenc parfümöm atyja!YSL-Babydoll
Más sajnos nem adatott meg.

Ildi 2008.06.03. 07:53:42

Babydoll light. Olyan rózsás. Imádom.

Gábor 2008.10.25. 09:48:56

Nekem egy ingem az is a turiból sajnálom, hogy meghalt a példeképem volt!
designed by zawar.hu built by annajuli
süti beállítások módosítása