OurFashion

A Marimekko...

2008.március.13. 12:50

Mr White

6 komment

 

...szép név. Olyan kedves, játékos. Vajon kinek vagy minek lehet ilyen neve? Kíváncsi lennék, hogy aki még sosem hallotta, mire tippelne… Észt csokimárka? Japán rajzfilmhős? Nos, egyik sem: a Marimekko a finn dizájn és divat egyik leghíresebb nagykövete a világban.

Érdekesnek hangzik, lássuk hát a történetét! A céget 1951-ben Armi Ratia textiltervezőnő és férje, Vilio alapította.  A kezdeti évek után a nagy áttörést az 1960-as év hozta el, amikor az amerikai elnökválasztások történetének egyik legszorosabb hajrája zajlott. Kennedy és Nixon között minden szavazatért ádáz küzdelem folyt, így bármely szónak, gesztusnak (és persze ruhának J) jelentősége volt.  A Life 1960. szeptember 26-i száma például Jackie Kennedy és Pat Nixon öltözködési stílusát is összehasonlította! Szóval ilyen kiélezett volt a helyzet, amikor december 26-án megjelent a Sports Illustrated, a címlapon Kennedyékkel.

A képen Jacqueline egy egyszerű, Vuokko Nurmesniemi tervezte Marimekko ruhát viselt, ami mindenkit meglepett. A jövendő first lady eddig ugyanis úgy élt az emberek tudatában, mint aki legutolsó párizsi divat szerint öltözik és mindig végtelenül elegáns. Nos, az amerikai nők rögtön közelebb érezték magukhoz ezt az új, egyszerűbb, letisztultabb stílust, és ezt a szavazóurnáknál is kifejezték. Jackie Kennedy és a Marimekko egymásnak köszönhetik tehát, hogy a világ megismerte őket.

A cég a siker útjára lépett: 1965-re már 400 alkalmazottjuk volt, és már nem csak a ruhákkal foglalkoztak: textilipari termékek és szövetek, étkészletek és lakberendezési tárgyak egyaránt szerepeltek a repertoárban.  A céljuk az volt, hogy a név mögött ne csak egy divatmárka álljon, hanem egy életstílus, egy szemszög, ahonnan egész másként látszik a világ. A termékek stílusa tehát nagyon egyedi lett: vidám és színes, laza és bohókás. Az 50-es, 60-as és 70-es évek divatos mintáit öntötték hordható illetve díszítésként felhasználható formába.

Armi Ratia 1979-ben meghalt, ezt követően nehéz idők köszöntöttek a cégre. 1985-ben a tulajdonosok kénytelenek voltak eladni egy finn sportszergyártó cégnek, de ez sem sokat segített: a 90-es évek elején a Marimekko nagyon rossz pénzügyi helyzetbe került, közel volt a csődhöz. A megmentő Kristi Paakkanen lett, aki megvette a céget és teljesen átszervezte azt.  Az utóbbi években a pénzügyi fejlődés töretlen, a cégnek 2006-ban már ismét 400 dolgozója volt. 2007-től a legnagyobb tulajdonos és egyben a cég vezetője is Mika Ihamoutila lett. Már az ő vezetésével kezdődött meg az önálló Marimekko üzletek (Marimekko Concept Stores) megnyitása szerte a világon. A legtöbb persze Finnországban van belőlük, de akad Ausztriában is (Grazban). Így hát, ha az egész Marimekko választékból szemezgetni akarunk, át kell lépnünk bizonyos határt… de ha megelégszünk a soványabb választékkal is, akkor világszerte jóval több bolt van, ami forgalmazza a termékkollekció bizonyos részeit. A textíliákat Magyarországon például a Scandesign.

A ruhákat pedig a H&M… áprilisban ugyanis egy új, 50 darabos kollekció mutatkozik be, amit a H&M és a Marimekko közösen alkottak meg. Állítólag olyan hatása lesz mint „egy vitaminbombának”…de ha csak jó kedvünk lesz tőle, az is elég.

Megosztás:
6 komment

Címkék: h&m marimekko jackie kennedy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zs 2008.03.13. 16:21:53

csak nehogy az legyen, mint ami a Madonnás meg a Stella McCartneys szpesöl edisönnel volt: vagyis, hogy nem lesz elég korán, amikor odaérek!

Bariba 2008.03.13. 18:32:12

Egy férfi aki egy fashionblogra ír!MR WHITE A TIED VAGYOK!kellesz nekem szőröstűl bőröstül!biztos sokkal édibb vagy mint a hülye pasim!otthagyom.
Mr white írj még írj még!imádom a skandinávokat főleg a svédeket!MR White kell marimekkos alsógatyában

fashionista · http://ourfashion.blog.hu 2008.03.14. 09:44:26

Bariba:
És ha még tudnád, hogy milyen kedves és humoros a való életven, akkor nem bírnál magaddal :)
(A kék szemeit csak zárójelben merem említeni, nehogy elszabaduljanak itt az indulatok :) )

*Bianka* · http://www.ourfashion.blog.hu 2008.03.14. 18:59:39

és milyen finom kakaót csinál... :)

Rosalinda 2008.03.15. 18:07:37

hát én imádom a marimekkot egy csomo olyan füzetem van meg bögrém és annyira szeretnék egy táskát is. Hátha kakaót főző MR White elvisz engem finnekhez venni egy táskát ... :) a táskát persze én fizetem :))

pradagirl 2008.03.16. 19:16:27

egy kicsit nem nézek ide és már is egy PASI ÍR?wááá de jó! és kék a szeme .hm... ha meg akarsz hódítani akkor Louis Vuitton oldaltáskával gyere annál nincs szexibb egy pasinál! amúgy nagyon tetszik a cikked nem csak az elképzelt kék szemed :-)))
designed by zawar.hu built by annajuli
süti beállítások módosítása